Najčešća pitanja i odgovori

Reč kriolipoliza potiče od starogrčkog nazva “κρύος, kryos” što znači “mraz, led” – “λίπα lipa” što znači “masnoća” a “λύσις lysis” označava “rastvor, rastvaranje”. Kriolipoliza je kozmetički tretman koji se koristi u cilju apsorpcije potkožnog masnog tkiva na željenim delovima tela. Kriolipoliza ili Coolsculpting je trenutno najefikasniji, neinvazivni tretman za trajnu redukciju masnih naslaga.

Studije dokazuju da masne ćelije ne trpe hladnoću i da u poređenju sa ostalim tkivom znatno brže reaguju na hlađenje. Ovu činjenicu koristi kriolipoliza. Tokom tretmana se neželjeno masno tkivo izlaže niskim temperaturama. U masnim ćelijama se aktivira apoptoza (kontrolisana ćelijska smrt) a telo će u nedeljama nakon tretmana postepeno razgraditi uništene masne ćelije. Za rezultat ćemo imati ravnomerno smanjenje sloja masne naslage na tretiranom delu tela.

Cilj kriolipolize je izazivanje kontrolisane smrti određenog procenta neželjenih masnih ćelija na pojedinim delovima tela. Izlaganjem hladnoći izaziva se apoptoza (programirana ćelijska smrt) a ovo dovodi do oslobađanja cikotina i drugih inflamatornih medijatora. U nedeljama nakon tretmana se lipidi iz ćelija postepeno razgrađuju i transportuju od strane limfnog sistema za dalju obradu. Tokom ovog procesa, nisu utvrđene promene u nivou masnoće u krvi ili u funkciji jetre.

Ne. Ćelije kože, mišića i nerava ostaju netaknute tokom tretmana. Lipidi sadržani u masnim ćelijama su osetljiviji na hladnoću od ćelija okolnog tkiva. Poznato je da lipidi počinju da se kristalizuju već na temperaturama od 12 °C.

Tretman kriolipolize ima čudan osećaj ali nije neprijatan. Nakon tretmana se vraćate svim svojim uobičajenim aktivnostima. S obzirom da ne zahteva vreme oporavka, nakon tretmana kriolipolize možete da se bavite i sportom.

Kliničke studije pokazuju da tretman kriolipolize dovodi do značajnog smanjenja tretiranog masnog sloja u roku od dva do četiri meseca nakon tretmana. Samo nekoliko nedelja nakon prvog tretmana, masna naslaga može da se smanji od 25-40%. To znači smanjenje regije od 2-6cm nakon jednog tretmana. Rezultati su individualni i zavise od debljine masne naslage kao i od regije koja se tretira. Veliki uticaj na rezultate ima i ishrana nakon tretmana. U slučaju da se osoba hrani zdravo i dijetalno, može da očekuje duplo bolje rezultate. Ukoliko ipak praktikuje nezdrav režim ishrane, rezultati kriolipolize neće izostati ali će biti prikriveni zadebljanjem masnih ćelija koje nismo zahvatili prvim tretmanom.

Ne, kriolipoliza dovodi do postepene razgradnje masnih ćelija na tretiranoj regiji a koža ima dovoljno vremena da prati taj razvoj i da se zategne. Opuštenu kožu dobijamo nakon naglog i večeg gubitka težine.

Ne, tretman kriolipolize ne dovodi do redukcije težine. Kriolipoliza smanjuje masni sloj na tretiranoj regiji. Ovaj rezultat se ne ogleda u kilogramima već u centimetrima i u oblikovanju tela. Ukoliko imate problem sa prekomernom težinom, zdrava i dijetalna ishrana je pravo rešenje a kriolipoliza će da eliminiše masnu naslagu na delovima tela koje teško oblikujete dijetom i sportom.

Cryo-Center je specijalizovan centar za kriolipolizu sa skoro 4 godine iskustva u tretiranju klijenata. Opremljeni smo najnovijim aparatom za kriolipolizu – peta generacija aparata sa 4D freezing sistemom i najvećim aplikatorima (koji tretiraju najveću moguću površinu kože) sa različitim oblicima za individualan pristup svakom klijentu kao i regiji koja se tretira. Kao jedini u regionu posedujemo aplikator i možemo da tretiramo podbradak.

+38162785887